...

Norsk Forum for Bedre Innemiljø for Barn

Hva er et godt renhold i hjemmet og hva betyr det for inneklimaet å ha et godt renhold?

Takk for et meget viktig spørsmål til NFBIB! 

Svaret kan ikke bli kort, men vi skal gi deg noen punkter her.

Støv På SkapRenhold har betydning for godt inneklima, ikke minst for de minste, men også for de store. Med andre ord er innemiljøet, og dermed inneklimaet, i høyeste grad avhengig av rengjøringen.

Jevnlig renhold er bedre enn skippertaksrenhold. Det kan være vanskelig å utføre et systematisk jevnlig godt renhold, men er du først kommet i gang med det, vil du bruke mindre tid enn med skippertaksmetoden.

Renhold går ut på å fjerne skitt og støv. Skitten ser du og fjerner umiddelbart. Støvet er mindre synlig, men er bærer av alle de hudrester vi og våre kjæledyr mister hver dag, i tillegg til allergifremkallende støvmidd og mugg som er særlig hyppig der det er tilstrekkelig fuktighet. Mye av dette vil kunne utløse allergiske plager hos både voksne og barn som er disponert for dette. For allergikere er godt renhold helt nødvendig, for alle andre gjør det hjemmet triveligere. Se mer om støv: Hvorfor er det så viktig å fjerne støvet i boligen ? – NFBIB (bedreinnemiljoforbarn.no) .

Her er noen tips til hvordan du kan innrette deg. Se hva du kan få gjennomført:

  • Å lage gode rutiner for rengjøring hjelper deg i en travel hverdag. Det er smart å starte med å rydde først. Å lære og praktisere gode rydderutiner er viktig. Ta alltid med deg «noe» når du forlater et rom enten det er skittentøy eller oppvask. Tenk også over hva som gjør rengjøringen tungvint og ekstra tidkrevende og fokuser på å forbedre dette.
  • Planløsning/møblering kan ha betydning for luftbevegelsen og dermed spredning av luftforurensninger. Ofte kan dette rettes på slik at støv og støvdepoter unngås. Harde gulv er best for renhold og god luftkvalitet.
  • Ha minst mulig areal med lodne overflater, spesielt på gulvet og møbler. De er støvspredere. Unngå tepper som ikke kan tas ut for lufting og banking.

Heldekkende tepper frarådes, spesielt i miljøer med mange barn eller allergikere, da de i lengden ikke kan holdes rene, og sprer partikler når en går på dem. Har du løse gulvtepper er det ekstra viktig at disse holdes rene, enten ved vask, lufting på klessnor og banking med teppebanker eller ved "snøvasking" om vinteren. Vil du vite mer, så les gjerne: Teppegulv – skadelig for inneklima og helse? – NFBIB (bedreinnemiljoforbarn.no)  og/eller: To viktige artikler om tepper og helse – NFBIB (bedreinnemiljoforbarn.no)

  • Lukket LekekasseÅ skape rom som er lett tilgjengelig for støvsuging er viktigere enn du tror. En robotstøvsuger kan være et supplement for å holde støvet unna på "glatte" gulv og kan i noen grad erstatte mopping for travle småbarnsforeldre. (De nye modellene går også inn i kroker/hjørner). Du kan vurdere om dette er aktuelt for deg, spesielt i de mest brukte arealene. Du kan også vurdere om du kan sette hjul på noen av møblene, f. eks lekekassen og kommoden.
  • En god støvsuger med Hepafilter (holder tilbake ekstra små partikler) eller sentralstøvsuger, er en god hjelp for et godt inneklima da de sørger for at de minste støvpartikler ikke føres tilbake i rommet. Det er lett å glemme steder der støvet samler seg bak skap, under sengen osv. Ved jevnlig å fjerne dette støvet, bedrer du med enkle midler inneluften i boligen.
  • Har du pusset opp, er det ekstra viktig å fjerne det fine støvet som legger seg over alt.
  • Luft godt etter støvsuging, det bedrer inneklimaet. En rask gjennomlufting etter støvsuging hører med til det gode renholdet. Støvsugerposen bør skiftes regelmessig.
  • En tørr eller lett fuktet mopp er enkelt å bruke for å ta opp smuler og støv. Ved vask/mopping av gulv er det lite vann og såpe som skal påføres, da moderne gulv tar skade av for mye fukt.
  • Velg gjerne parfymefrie produkter så unngår du den ekstra irritasjonen som parfyme kan gi. Kjemikalierester kan virvles opp og irritere slimhinnene. Vær derfor ekstra varsom/unngå polisher og produkter som kan gi avgasser i lang tid.
  • Tenk også over hvordan du har det utenfor inngangsdøra. Er det rister eller avskrapningsmatter som fjerner skitt?
  • En yttergang som er ryddig for utesko og uteklær gir en god start på et godt renhold.
  • Alle i familien kan være med å rydde – selv de minste kan legge leken i sin lekekasse/skap se lenke til barnerommet
  • Større barn kan ofte utføre voksne oppgaver som å som sengeskift og/eller rydde på kjøkkenet eller i skap.
  • Jo, oftere du gjør rent jo lettere er det å få av flekker og smuss. Det blir lettere å holde det pent og rent.
  • Unngå bruk av sprayflasker med rengjøringsmidler. Bruk så lite renholds­kjemikalier som mulig. Noen kjemikalier kan virke irriterende og er helseskadelige. NB! Les alltid brukerveiledningen til kjemikalier du bruker.
  • Støv På LampeGlem ikke støvet på lampeskjermer og møbler!
  • Start alltid fra toppen og jobb deg nedover. Da slipper du at det blir søl eller skittent et sted du allerede har rengjort. Støvet som ligger på toppen av skap er viktig å fjerne.
  • Vask av kjøkkenet skal fjerne matrester og søl. Her kreves gode og rene mikrofiberkluter. I kjøkkenet er det risiko for overføring av sykdoms­fremkallende bakterier fra rå matvarer, så hygienen er viktig! Ikke glem håndtak og knotter.
  • På bad skal vi fjerne skitt og bakterier. Dette kan gjøres grundig med forskjellige mikrofiberkluter for å få et godt resultat. På badet tenker vi hygiene og trivsel. Start med det mest skitne området først, og jobb deg gjennom badet. Spyl gjerne med varmt vann for å fjerne såperester. Ikke glem håndtak, WC knappen og andre knotter.
  • Hvor hyppig du rengjør og skifter på sengen er det du som bestemmer. Et hyppig renhold skaper et mer effektivt renhold og utrolig nok gir mindre tidsbruk, fremfor skippertaksrenholdet.

Disse punktene er eksempler på aktiviteter som det daglige/jevnlige renholdet bør bestå av. En start kan være å begynne å hente ideer fra denne listen og utarbeide en enkel liste som passer boligen dere har.

I våre månedsråd tar vi også for oss det øvrige renhold som foregår gjennom hele året og som er med på å gi oss et godt innemiljø. Se https://www.bedreinnemiljoforbarn.no/manedsrad/

Litteratur: Kjell Aas og Finn Levy: "Hus og helse". Boken er ikke lenger i salg, men kan leses på Nasjonalbibliotekets nettside: https://www.nb.no/items/dc8fc6eeea35edeb10fc1ed0e98f7d6a?page=0&searchText=finn%20levy

Lykke til med det gode og jevnlige renholdet

NFBIB juli 2024

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.  Les mer