...

Norsk Forum for Bedre Innemiljø for Barn

Fant muggsopp og fuktskader på skole – gambling med barns helse

357807
Hovin skole. Foto: Ida Gundersen.

Spurte FHI om ikke elevene allikevel kunne fortsette å bruke lokalene

«Det vil lette logistikken til skolen», skrev Miljørettet helsevern i Indre Østfold kommune til Folkehelseinstituttet.

Skolen har hatt vannlekkasjer i årevis som ikke har blitt utbedret. Nå rapporterer en rekke foreldre om elever med helseplager.

– Innemiljøet på Hovin skole er ikke godt nok for barna våre, de blir syke av å være der. Det virker som kommunen mangler kompetanse, når de verken informerer eller gjør noe. De har visst om situasjonen lenge, men de har ikke tatt det på alvor, sier forelder Ida Gundersen.

Hovin skole ligger i Spydeberg i Indre Østfold kommune i Viken. I januar i år ble det kjent at det var funnet muggsoppsporer i luften i deler av skolebygget, og lokalavisen Smaalenenes Avis har skrevet en rekke saker om problemene ved skolen.

Både skoleforfallet og håndteringen av det har ført til stort engasjement blant foreldre og innbyggere.

– Det viser seg at gjennom flere år har det stått bøtter på gulvet inne i skolebygget, der det drypper vann gjennom taket når det regner. Det har vært problemer med mus og muselort på skolekjøkkenet. I noen klasserom kan ikke elevene bruke varmtvannet, fordi det er fare for å bli skåldet. Mye av dette her vært helt nytt for meg, sier Gundersen.

Hun er forelder til en elev på skolen og har et barn til som etter hvert skal begynne der.

– Men nå vurderer vi om vi skal flytte. Vi vet ikke om vi kan fortsette å ha ungene våre på Hovin skole, sier hun.

Artikkelen er skrevet av Jørgen Jelstad i Utdanningsnytt.no 

NFBIB mener:

På denne skolen har mange sviktet elevene gjennom år. Både kommunens administrasjon, skolens internkontroll og tilsyn, skolens informasjonsplikt, samt politisk ledelse har totalt sviktet barna på denne skolen. Nylig sa kunnskapsministeren på Stortingets talerstol- at ingen skal bli syke av å gå på skolen, men her tegnes et skremmende bilde av barns helseplager. Hva det betyr for deres fremtidige helse vet vi ikke, sier FHI.

Her er gitt gode råd og anbefalinger, også av MVH, men disse tiltakene er ikke (tilstrekkelig) gjennomført. At det ikke er påvist soppsporer i luften etter opptørking er ikke bevis på at det ikke kan være muggsopp og annen fuktskade i konstruksjonene. Disse vil igjen bli aktive neste gang fuktigheten dukker opp etter en midlertidig uttørking. Det kan avgis mykotoksiner fra enkelte muggsopp som spesielt trives inne i fuktige veggkonstruksjoner. Disse gir ikke allergi, men kan gi «nevrotoksiske» symptomer (hodepine, tretthet etc).

Det er gambling med barnas helse hvis de er lenge i lokalene uten at det er sikret tette tak og at det er tørket opp i konstruksjonene, og det blir det neppe før de påpekte arbeider er gjennomført. På vårparten kan det nok luftes tilstrekkelig til at lokalene kan brukes, så lenge det ikke regner! Men hvor lenge er det?

Det må skikkelige tiltak til,  før klasserommene kan anses som forsvarlige.

Og som om ikke dette er nok, legges FHIs inneklimakompetanse ned på grunn av budsjettkutt. Hvem skal da gi kvalifiserte råd til barn, foreldre, skoler og MHV?

Les artikkelen her: https://www.utdanningsnytt.no/fau-foreldre-forfall/fant-muggsopp-og-fuktskader-pa-skolespurte-fhi-om-ikke-elevene-allikevel-kunne-fortsette-a-bruke-lokalene/357792

Se også innlegget fra Utdanningsnytt 8. mai 2023:  https://www.utdanningsnytt.no/arbeidstilsynet-forfall-forskning/brenna-ma-fa-arbeidstilsynet-til-a-kartlegge-inneklimaet-i-skolene/358177

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.  Les mer