FAQ
Spørsmålet er viktig for å kunne gi barnet en god start. Det er viktig å spørre seg selv: Må vi pusse opp barnerommet? Det vil ofte være gunstig å få det første leveåret i et «brukt» rom, et rom som er ferdig «avdunstet». Gjerne med renholdsvennlige arvemøbler.
Befinner du deg i en situasjon der det er nødvendig å pusse opp, kan disse rådene være til god hjelp:
Tenk rengjøring, og møblér slik at det blir enkelt å rengjøre rommet. Jevnlig rengjøring der vi tar med lister, under møbler og seng og oppe på hyller, er viktig på et barnerom. En støvsuger bør ha hepafilter (og hyppig poseskift) eller kanskje er du så heldig å ha en sentralstøvsuger?
Barnerommet bør ikke ha heldekkende tepper – se utdypende svar nedenfor (pkt 2).
Brannskader og brent støv forebygges enkelt ved å velge renholdsvennlige og faste varmekilder med lav overflatetemperatur.
Et godt luftskifte er viktig, og du bør som minimum ha ventiler i ytterveggene eller spalteventiler i vinduene. Vindu som både kan åpnes og settes i luftestilling gir mulighet for hurtig og effektiv utluftning. Nyere bygg har balansert ventilasjon som sikrer et godt luftskifte (husk jevnlig filterbytte).
Skap til tak er ideelt for å unngå støvsamling. Tenk på hva du har i barnerommet av støvsamlende tekstiler, bamser etc. Det er viktig at disse tåler en god vask. Et tips som forenkler renholdet, vil være å oppbevare leker i esker med lokk.
Løse tepper bør kunne vaskes. Bestemors råd om å henge ut og lufte tekstiler og dyner, både i kulde og i sol, er fortsatt et godt råd.
Når det gjelder valg av maling – se svar på annet spørsmål her.
Tenk på kondens og unngå fukt og mugg. Fukt og mugg kan i de fleste tilfeller forebygges dersom det er en luftespalte mellom inventar og vegger med lav temperatur.
Har du disse rådene med deg gir du barnet et godt grunnlag for å vokse opp i et godt innemiljø.
Mere informasjon finner du i 5 råd om babyens inneklima
Tepper kan binde både støv og fukt og lagre det i teppet. Det ønsker vi ikke, fordi tepper rengjøres for dårlig. Derfor bygges det opp lagre av forurensninger i teppene og disse frigjøres over tid, og fukt fører til et gunstig miljø for muggsopp og støvmidd. Slitasjen skaper stadig mindre partikler av forurensningene som så kan skade luftveiene hos brukerne når de virvles opp. Det øker risiko for kroniske luftveisplager, med luftveisallergi, allergisk og ikke-allergisk astma. Eksisterende allergier kan forverres, kronisk luftveisirritasjon øker risiko for KOLS (Kronisk Obstruktiv Lunge-Sykdom) og andre plager.
Kostnadene for effektivt renhold av tepper er anslått til å være fire ganger høyere enn for glatte gulv. Men det er «billig» å få dem til å se rene ut selv uten effektivt renhold. Dessverre driver deler av bransjen fortsatt kritikkløs markedsføring av usanne påstandene om helsefremmende effekter av gulvtepper. Det gjelder både interiørarkitekter, teppeleverandører og andre deler av bransjen.
Se også: Teppegulv - skadelig for inneklima og helse? - FHI
Mer litteratur:
Bakke JV, Øvrevik J, Schwarze PE, Hongslo JK, Nilsen SK, Becher R. Teppegulv. Inneklima og helsepåvirkning. Allergi i praksis 2016; 2: 47- 54. https://www.naaf.no/inneklima/teppegulv.
Becher R, Øvrevik J, Schwarze PE, Nilsen S, Hongslo JK, Bakke JV. Do Carpets Impair Indoor Air Quality and Cause Adverse Health Outcomes: A Review. Int. J. Environ. Res. Public Health 2018, 15(2), 184; doi:10.3390/ijerph15020184. Do Carpets Impair Indoor Air Quality and Cause Adverse Health Outcomes: A Review - PubMed (nih.gov) -- PDF Version: http://www.mdpi.com/1660-4601/15/2/184/pdf
De fleste materialer i bygninger kan avgi kjemiske stoffer til luften i gassform. Noen stoffer er harmløse, mens andre kan være skadelige. Det gjelder bygningsmaterialer og materialer som brukes i inventar, tekstiler, bekledning, husholdning og hobbyvirksomhet. Maling lakk, beis, lim og fargestoffer er stoffer som kan ha skadelige avgassing. Av hensyn til barn er det viktig å velge materialer som gir minst mulig avgassing når vi pusser opp. Spesielt gjelder dette for barnerommet. Sørg for god utlufting og ventilasjon og at maling, lakk og lignende er gjennomtørket før rommet tas i bruk. Som en tommelfingerregel vil nymalte overflater behøve å tørke og avgasse minst en måned før babyer og småbarn tar rommet i bruk. Så lenge det lukter merkbart av maling eller lakk, er rommet ikke klart for innflytting! Sommerhalvåret er den beste tid for malearbeidet. Da kan vi ha god lufting, og malingen tørker raskere.
De nordiske Astma og Allergi forbundene vil gjennom merket Astma Allergy Nordic - selected with care tilby allergivennlig maling. Ordningen utvider med nye malingsprodukter fortløpende. Finner du ikke slike produkter i din butikk vil vi råde deg til å bruke «helsevennlig» vanntynnbar maling fra en anerkjent produsent, som har dokumenterbar lav avgassing allerede etter få dager. Be om dokumentasjon på at produktet ikke avgir skadelige stoffer når rommet tas i bruk.
Men – vi gjentar, vurder om du må pusse opp. Se "Hvordan skal jeg innrede et barnerom" over.
Det kommer an på hvordan klærne har vært oppbevart i mellomtiden. De bør uansett vaskes før bruk og heng dem gjerne på snora for lufting og solbestråling.
Seng og barnevogn som du kjenner historien til og som har vært oppbevart tørt / innendørs, kan trygt brukes, men vi anbefaler at det vaskes før bruk og får tørket godt ut. Madrasser bør ikke arves, men kjøpes ny til barnet. Ta gjerne en sjekk i ettertid om det lukter normalt av det før du tar det i bruk.
Les også: 5 råd om babyens inneklima
Det var en morsom idé, men NFBIB vil fraråde å lage lekeball av hundehår, selv etter vask og toving, til en familie med hundeallergikere!
Allergikere reagerer mest sannsynlig på oppvirvling av partikler med spytt og flass/hudrester som ligger utenpå ulla. Barn vil også alltid putte leker i munnen. Reaksjonen avhenger av mengden allergener, graden av følsomhet og hvordan allergikeren ellers reagerer. Forskjellige hunderaser har samme allergener, men i litt forskjellig mengde. Vask med egnet vaskemiddel og meget varmt vann, vil fjerne de aller fleste allergifremkallende stoffer på overflaten, men neppe alle allergener i ulla.
Hvis den allergiske reaksjonen bare er renning fra nesen, og ikke astma eller hoste, er det ufarlig å prøve å lage en ball, men ikke som leke! Vi foreslår heller å bruke ballen som dekorasjon. Det er lite sannsynlig at samboeren til din venn reagerer da. - Men tenk på at den også er en støvsamler!
Først må du finne årsaken! Grunnen til at et er kommet muggsopp på veggen bak kommoden her er mest sannsynlig at luftfuktigheten i barnerommet har vært høy samtidig som kommoden har stått inntil en kald yttervegg der det er blitt kondens. Dersom rommet ikke har mekanisk ventilasjon, døren er mye lukket og det er lukkede eller for få lufteventiler i yttervegg, vil luftfuktigheten i rommet øke. Når fuktig luft kommer mellom et møbel og den kalde veggen, vil ikke luften lenger kunne holde på vannet og det kondenserer, slik at det blir gunstige forhold for muggsopp så den kan vokse på vegg-overflaten.
Tips til utbedring:
Folkehelseinstituttet
(Fhi) skriver dette om Rengjøring og fjerning av mugg: Porøse materialer som tepper, isolasjon, bygningsplater, papirprodukter, tekstiler og polstrede møbler, som har blitt fuktige og utsatt for mugg, kan neppe bli effektivt rengjort, og må vanligvis skiftes ut. Selv om organismene drepes, vil det fortsatt kunne være igjen allergener og potensielt skadelige forbindelser i produktene.
Glatte overflater eller ikke-porøse materialer forurenset av mikroorganismer kan saneres med en kombinasjon av støvsuger med HEPA-filter, våtvask og
desinfeksjon (f.eks. 10 prosent klor). Slik kan forurenset treverk renses, rehabiliteres og fortsatt brukes så lenge nedbrytningsprosessen ikke har trengt
seg inn i selve veden.
Her kan du lese hele artikkelen fra Folkehelseinstituttet:
Praktiske råd for fukt og fuktskader
Eller fra Danmark: Sådan fjerner du skimmelsvamp i din bolig (bolius.dk) Sådan fjerner du skimmelsvamp i din bolig (bolius.dk)
Februar 2024
Vi vil gi dere honnør for å tenke allergivennlig.
En bamse er en verdifull venn som blir med overalt, også i sengen. Det betyr at barnebarnet og bamsen har mye nærkontakt.
En bamse skal alltid være klar til å koses å klemmes. Det betyr at det er to spørsmål vi må stille oss. Hva er bamsen laget av og hvordan holder vi den ren?
Bamsens «fødsel» er med andre ord viktig – hvilke materialer finnes både inni og utenpå? Sjekk opprinnelseslandet og CE-merking for å forsikre deg
om at bamsen ikke inneholder ulovlige giftige eller allergifremkallende kjemikalier. Unngå gjerne lekedyr av syntetiske materialer som kan bli
mikroplast når barnet suger på det.
Huskeliste:
Lykke til med barnebarnets bamse.
Mai 2024
Takk for et viktig spørsmål for en travel barnefamilie som tenker forebygging, inneklima og allergi.
Godt inneklima er spesielt viktig for de minste barna, siden de er mest sårbare. Vi har noen generelle råd for å skape et godt
innemiljø også for barn uten allergi:
Dette er de viktigste punktene. Så kan man også tenke på selve innredningen.
Kosedyr må kunne vaskes, helst på 60 grader.
I dårlig isolerte hus kan det bli muggdannelse bak skap og sofaer. Trekk disse derfor litt ut fra veggen, gjerne med en kloss som opprettholder en luftespalte mellom møbel og vegg. Å unngå fuktskader (muggsopp) er meget viktig på et barnerom.
Barns ønsker for innredning forandrer seg med alderen, det er fint for kreativiteten. Men tenkt på at det skal holdes ryddig og rent uansett alder på barnet/ungdommen som bor der. I en periode er det spesielt viktig å lage huler og kosekroker. Da må vi tenke ekstra mye på godt luftskifte og vask av kosedyr og puter i «hulen». I en annen periode kan det være bruk av tusj og lim som er viktig for barnet. Tenk da avgassing og ekstra luftskifte på barnerommet. Kanskje ønsker du å skille mellom soverom og lekerom for barnet. Det gjør det enklere å holde et rent og luftig soverom uten den store «ryddesjauen» før leggetid.
Bruk gjerne noen minutter på å lese 5 råd for barns inneklima:
Lykke til med den spennende oppgaven det er å skape et godt innemiljø for barn.
NFBIB Juli 2024 .
Ett av tenåringsbarna mine har gjort meg oppmerksom på at det går an å bestille mange forskjellige varer billig fra utenlandske nettbutikker. Jeg ser at de fleste av disse sender fra Kina, og varene koster nesten ingen ting når man sammenligner med priser i Norske butikker. Det må være noe muffins med disse varene siden de er så billige, og jeg er også ganske bekymret for om det er trygt å bruke disse produktene.
De varene du sikter til kommer fra et annet handelsmarked enn det vi har i Europa-regionen. Her i EUs handelsmarked er det fastsatte strenge regler som er satt for at produktene skal være trygge å bruke for deg som forbruker. Det betyr at de fleste miljø- og helseskadelige stoffer er forbudt å bruke i produktene du kjøper i Europa.
Det er flere eksempler at det ved myndighetenes kontroller og analyser av enkelte privatimporterte produkter fra utenfor Europa er funnet skadelige stoffer blant annet i leker, kjøkkenutstyr og personlig pleie. Dette er uheldig, og kan føre til helseskade hos dem som bruker dem. I tillegg kan man selv risikere å bli stoppet og straffet for å innføre produkter med skadelige stoffer. Det er den som privatimporterer som vil stå ansvarlig for produktet som er bestilt og at det samsvarer med regelverket her.
Vi vil derfor fraråde alle å handle slike produkter, ettersom du ikke har noen stor garanti for at produktene er trygge å bruke eller lovlige å innføre. Får du for eksempel en allergisk reaksjon etter bruk av et slikt importprodukt for kosmetisk pleie vil du og behandlende lege ha problemer med å identifisere hva du er allergisk overfor.
Forbrukerrådet har laget en nyttig oversikt over nettbutikker som opererer under falskt flagg, ved at de kan fremstå som norske nettbutikker, men sender varene fra andre handelsmarkeder.
Jeg leser ofte i avisene at jeg må henge ut dyner og puter i vinterkulden for å drepe midden. Stemmer dette?
Det er mange myter og fakta om midd som sirkulerer. I Norge har vi både kjølig klima og godt isolerte boliger med tørr luft som gjør det utfordrende for husstøvmidd å overleve vinteren inne. Det er en delvis myte at man kan drepe midd ved å henge dyner, puter og tekstiler ute i vinterkulden. Da trenger vi samme temperatur som i en vanlig fryseboks, altså under -18°C. Men denne type kulde dreper ikke middens egg. Forsøk viser at -70°C er frysetemperaturen som må til for å få middegg til å ikke klare å klekke, og det krever spesialfrysere.
Det blir påvist allergi overfor husstøv eller husstøvmidd hos flere pasienter hvert år i Norge. Det betyr at noen likevel er utsatt for de allergenene som midd legger igjen etter seg, som oftest i fuktigheten i sengen. I hovedsak finner man allergenene i middens avføring, som utgjør et fint støv i tilknytning til de stedene der den bor. Midd spiser blant annet rester av hud og mikroskopiske sopper og trives i områder som har høy nok luftfuktighet (mer enn 50%). I boliger der det er fuktproblemer, kan midd klare å overleve med levedyktige kolonier gjennom hele året, fortrinnsvis i tekstiler (tepper og møbler). Middproblemer i en bolig kan derfor også være en indikasjon på fuktproblemer man kanskje ikke kjenner til. Fuktproblemer bør utbedres for å bidra til å lette symptomer og minske behovet for medisin for husstøvmiddallergikere. Det beste rådet for å bli kvitt bestander av husstøvmidd i tekstiler som man vet inneholder midd, er vask i maskin på 60°C eller høyere. Det dreper effektivt både midd og eggene.
Pass på at du bruker en vaskemaskin som har tilstrekkelig kapasitet til å vaske dyner. Våtvekten på disse er gjerne mange kilo, og vaskemaskinen må klare å håndtere dette for at du skal være sikker på at dynen blir vasket helt gjennom på den temperaturen som er satt i vaskeprogrammet.
Februar 2024
Jeg er høygravid og skal snart føde og jeg har en del bekymringer og tanker rundt røyking inne og baby/krybbedød. Er det trygt for oss å reise til et nært familiemedlem over flere dager samt overnatting, når det har vært røkt inne i huset i over 20 år? Vedkommende vil ikke røyke inne når vi er på besøk, og er flink til å lufte før vi kommer. Men jeg klarer likevel ikke å roe meg helt ned med det.
Dette er et viktig spørsmål. Det er helt naturlig å ha bekymringer og tanker rundt hva som er best for babyen. Og en må huske på at det er store endringer fra forrige generasjon til deg som får barn nå, når det kommer til kunnskap og holdninger rundt røyking og passiv røyking rundt barn. Mange foreldre er nok mer engstelige enn nødvendig, men når de som dere besøker lufter godt i god tid og de røyker ute, er det ikke økt risiko for krybbedød. Du kan be den som røyker om å bruke en «røykejakke» over klærne (som henges vekk etterpå) når han/hun er ute og røyker og ¨å røyke rett etter hen har holdt babyen - og ikke rett før. Det viktigste for fosteret og barnet er at foreldrene ikke røyker! På et babyrom bør det selvsagt ikke være røyklukt, men frisk luft. Vær ikke redd for å lufte! Lukten av røyk henger dessverre lenge ved i de rom der det har vært røykt. Grunnen til det er at partikler fra røyken har festet seg til overflater, møbler, tekstiler og sprekker/hulrom og gassene som er i partiklene slipper langsomt ut. Den viktigste årsaken til krybbedød er imidlertid forbundet med hvordan barnet ligger. Det skal ikke ligge på magen, som man trodde tidligere, men på ryggen og i godt ventilert rom. - Røyking skader luftveiene og allergikere blir sykere av det. Men med en omtenksom familie som tar forholdsregler mot røyking inne, kan dere trygt dra på et hyggelig besøk og ikke engste dere for krybbedød.
Hilsen fra NFBIB. Se gjerne: 5 råd for babyens inneklima
Se også brosjyren: Godt inneklima for spedbarn
Mars 2024
Vi har et barn som er allergi for pollen. Vi har fått vite at det ikke skal tørkes klær inne, men at det i pollensesongen heller ikke skal tørkes klær ute. Hva skal vi tro?
Det er ikke mulig å gi generelle råd om utvikling i luftinnhold av pollen over døgnet. Det vi vet er at storparten av pollenet, særlig fra gressartene, avgis til lufta i de lyseste og varmeste timene på dagen og stort sett faller fort ned igjen. Dette gjelder derimot ikke treslagspollenet, som har et høyere utslippspunkt og kan løftes høyt over skogdekket med oppadgående luftvirvler. Mye av denne fraksjonen felles gjerne ut mot bakken i kvelds- og tidlige nattetimer, når lufta nærmest bakken avkjøles. I tillegg forstyrrer vind av varierende styrke dette mønsteret, noe vi ser klart på våre registreringer.
Har du en tørketrommel, er det en fin måte å tørke tøyet på, men ønsker du å spare penger og CO2 er det best å tørke tøyet ute. Dette gir også det beste inneklimaet. Tøyet lukter friskt etter å ha hengt ute og du sparer skyllemidel.
Solen bleker de sterkeste fargene, så det kan du tenke på når du plasserer tørkestativet. Det er heller ikke smart å plassere stativet under eller ved siden av et dryssende/pollenspredende tre/busk. Når tøyet er tørt kan du riste det godt for å hindre eventuelt pollen å bli med inn.
Dette er et interessant dilemma. Tørke inne eller ute? Har dere en god utlufting/ventilasjon i huset og ikke noen problemer med fukt, så kan det være klokt i pollensesongen å tørke tøyet inne. Men og det er et men, dere må være spesielt oppmerksomme på å ha god gjennomlufting hvis dere ikke har god nok ventilasjon.
Beste hilsen Pollenforsker Hallvard Ramfjord og NFBIB
Mars 2024
Kan vi male kjøkkenet selv om vi har en baby i huset?
Det kan dere gjøre, men det burde helst vært gjort i god tid før babyen kom! Babyen bør holdes lengst mulig borte fra rommet som pusses opp mens arbeidet pågår. Har du mulighet til å sette bort malerarbeidet slik at mor og barn kan reise bort mens arbeidet pågår, det kan for noen forenkle situasjonen.
Ha døren lukket til det rommet der babyen skal sove og luft det godt slik at det ikke lukter maling på soverommet. Når dere skal pusse opp et kjøkken er det
viktig å gjøre grundig underarbeid ved å vaske vegger, gulv og tak. Til det anbefaler vi å bruke fuktig mikrofiberverktøy slik at kjemikalier reduseres til
et minimum. Etter vasking må alle flater tørke godt. Etter tørking må dere vurdere om det er behov for å pusse alle overflatene med sandpapir for å matte
mer eller fjerne ujevnheter. Dette er operasjoner som kan avgi lukter og støv til inneklima dersom aktivitetene ikke utføres bak plast. Bruk vanntynnbar
maling med minst mulig avgassing/emisjoner og som er fri for løsemidler.
Snakk med betjeningen i fargehandelen og etterspør eller last ned Sikkerhetsdatabladet for produktet dere ønsker å bruke, (AVSNITT 8: eksponeringskontroll/personlig, gir en del nyttig informasjon). Det er lurt å planlegge malingen/oppussingen til den varme årstiden, når vi kan lufte mye. Maling må alltid foretas under god avtrekksventilasjon. Bruk gjerne egen vifte som settes i kjøkkenvinduet, eventuelt komfyrviften på høy hastighet. Ha helst åpne vinduer
minst et par timer etter avsluttet maling, så herdingen fremskyndes, avgassing og fuktighet luftes ut. Ha gjerne ekstra høy temperatur inne for å påskynde
tørking og herding av malingen.
Lykke til med arbeidet og med babyen.
Mars 2024
Takk til NFBIB for en god nettside med mange gode råd. Vi har nettopp flyttet inn i en leilighet med en stekeovn med et pyrolyseprogram. Vi er skeptiske til å bruke pyrolyse med tanke på inneklimaforurensning. Kan dere hjelp oss med fakta om pyrolyse og inneklima?
Hei, det var et viktig spørsmål!
Dere har rett i deres skepsis! De færreste tenker ikke på at pyrolyse av stekeovnsfett og andre fastbrente rester, produserer meget store mengder meget
små forbrenningspartikler, ultrafine partikler, som selv en luftrenser ikke fanger effektivt opp. Disse partiklene er irriterende for slimhinnen i øyne og
luftveier. De er små og når langt ned i lungene, men det er usikkert om det har noen varige helseeffekter på mennesker når det foregår så sjelden.
Stekeovnsrens foretas neppe mer enn et par ganger i året, så eksponeringen er av begrenset varighet. – (På fugler er det vist at det forårsaker alvorlig
lungeskade.)
Når dere bruker pyrolyseprogrammet på stekeovnen, bør dere uansett sørge for meget god utlufting, lukk døren til stuen hvis mulig, eller gjennomtrekk. Ha åpent
vindu og kjøkkenventilatoren på fullt mens det pågår. Ventilator alene er ikke nok! Barn og personer med følsomme luftveisslimhinner vil vi anbefale at holder
seg unna forurensningene, som er på linje med forbrenningspartikler blant annet fra mange stearinlys. Med god utlufting er det ikke beskrevet luftveisskader på
ellers friske personer, men vi har heller ikke funnet noen vitenskapelige artikler som har undersøkt helseeffektene av dette, kun dokumentasjon av
partikkeleksponeringen.
Les her hva professor Torben Sigsgaard i Aarhus forklarer om bruk av pyrolyseovn:
Pas på partikelbombe: Pyrolyseovnen fylder køkkenet med skadelige partikler (bolius.dk)
April 2024
Vi er en travel småbarnsfamilie som forsøker å holde det rent (med varierende hell). Kan dere svare på hvorfor det er så viktig å holde «lodottene» og støvet ute - for en familie med astma?
Takk for et godt spørsmål.
De synlige lodottene er ikke den største utfordringen, for dem ser vi og kan fjerne enkelt, men de tyder på at støvsuging burde vært gjort for flere dager siden! I en familie med luftveisallergi som astma, er det også annet støv å ta hensyn til!
Luften vi puster i inneholder store mengder partikler av mange slag, former og størrelser. Vi kaller dette for «støv» selv om det oftest er usynlig. Noe stammer fra levende organismer slik som planter, hår, flass, muggsopper, bakterier, alger osv. som kan inneholde allergifremkallende bestanddeler, eller bakterier og virus (smittepartikler, fra mennesker og dyr). Dette er Biologisk støv, men vi har også Syntetisk støv (fra for eksempel plast, teppegulv, skumplaststøv, klær i fleece) og Uorganisk støv (for eksempel forbrenningspartikler og slitasjestøv fra jord og stein). I tillegg kan støvet komme fra mikroskopiske og usynlige kilder. Legene Finn Levy og Kjell Aas ga oss i sin tid et bilde på støvet som et glidefly lastet med kjemikalier og annet uønsket materiale, blant annet allergener.
Noe av støvet seiler/daler raskt ned på gulvet, mens de små partiklene blir svevende lenge i luften. De virvles opp og følger etter deg i luftstrømmen når du beveger deg.
Støv irriterer slimhinnene og virkningen på helsen avhenger av «lasten» som støvet har med seg. For allergikere kan særlig det organiske støvet inneholde allergener som er vanskelige å unngå. Ved hyperreaktivitet kan både det organiske og det uorganiske støvet utløse sykdom og da er lasten av
kjemiske stoffer av stor betydning. Med andre ord er det viktig å holde boligen ren og så støvfri som mulig. For å klare dette i en travel hverdag er det viktig å tenke på:
Se også Gode råd om godt inneklima i boligen og Gode råd for barns inneklima i boligen
5 råd for barns inneklima i boligen – NFBIB (bedreinnemiljoforbarn.no)
April 2024
Gir luftrensere bedre luftkvalitet ved at de fjerner svevestøv og pollen?
Kanskje, hvis kravet til bedring av luftkvalitet er beskjedent. Gode luftrensere må ha kapasitet svarende til minst 3 ganger romvolumet som skal renses og ha HEPA-filter så den fjerner støvpartikler og pollen fra luften og blåser ut renset luft. Denne blandes med den forurensede luften i rommet, så de færreste merker bedring av
luftkvaliteten. Uten samtidig godt renhold og god tilførsel av ren filtrert uteluft vil tilførsel av opphvirvlet støv fra horisontale overflater pga
luftstrømmen oppveie det som holdes tilbake i filteret! Skal dette monne på partikkelinnholdet i luften, må det holdes tilbake partikler mer effektivt enn
det som tilføres til luften i rommet. De såkalte luftrensere har meget stor variasjon i hvilken grad de renser luften for partikler eller gasser slik de
reklamerer for. NFBIBs råd er: Start med effektiv støvfjerning (støvsuging med HEPA-filter) og utlufting, evt med pollenfilter på vinduene i pollensesongen,
så slipper dere kanskje luftrenser!
Hvis dere er svært interessert i romluftrensere, kan dere lese mer her:
Helserådet nr 23/2013 sidene 85-87: helseradet-23-13_Layout 1 (bedreinnemiljoforbarn.no)
April 2024
Finnes det en god og saklig sjekkliste for fukt i boligen?
Finnes det en god og saklig sjekkliste for å kartlegge fukt i boligen?
Dette er et viktig spørsmål som NFBIB har fått jevnlig gjennom flere tiår. Spørsmålet er like aktuelt i dag, uansett årstid. Det vil si at også i den varme årstiden skal vi være oppmerksom på fuktskader i boligen vår.
Helsedirektoratets Inneklimagruppe i samarbeid med NFBIB utarbeidet i 2016 en verdifull sjekkliste for å kartlegge fukt i boliger. Du finner sjekklisten her:
Forebygge og utbedre fuktskader i boligen – NFBIB (bedreinnemiljoforbarn.no)
I innledningen til sjekklisten skrev vi følgende:
Fuktskader i våre bygg og de helseproblemer dette medfører for beboerne, har vært kjent gjennom historien. I de senere
årene har denne problematikken på ny fått stor aktualitet pga. tette bygninger, stor fuktproduksjon og feil i bygge- og driftsprosessen.
Med mer ekstremvær som man frykter vil komme, kan risikoen øke. Hvilke helseproblemer mennesker utsettes for i slike
sammenhenger, har det vært vanskelig å få klare svar på. For å få mer kunnskap om denne type helseproblemer evaluerte legegruppen i Norsk Forum for Bedre Innemiljø for Barn (NFBIB) allerede i 2003 den internasjonale forskningen på området.
Konklusjonen fra dette arbeidet er at det er en sammenheng mellom fukt i bygninger og forekomst av hodepine og unormal tretthet.
Erfaringer i dag viser også at det er en sammenheng mellom fuktskader og muggsoppvekst i bygninger og forekomst av diffuse inneklimaplager, astma og allergier.
Det er derfor viktig at bygningsmessig utbedring skjer på riktig måte av hensyn til beboernes helse . Ved å følge anbefalingene i
denne brosjyren kan du oppdage og forhindre mange fuktskader på et tidlig tidspunkt.
Dette er bakgrunnen for at Helsedirektoratet i samarbeid med NFBIB tok initiativet til å utarbeide denne brosjyren.
Lykke til med bruk og gjennomgang av sjekklisten i din bolig.
Mai 2024
Leser på den informative nettsiden deres og leter etter svar på om man kan spare strøm uten at det går utover inneklimaet? Vi sliter med økonomien og alle råd tas imot med takk.
Generelt
Det er mange ting dere kan gjøre som vil kunne bedre deres økonomi uten at dette skal gå utover inneklimaet.
Mange enøktiltak vil kunne koste en del å gjennomføre, og dere må vurdere om dette er lønnsomt for deres økonomi. Detman skal være klar over er at de fleste tiltak man gjør for å energiøkonomisere, kan ha en begrenset levetid. Jeg vil først gjennomgå en del tiltak som ikke koster noe særlig å gjennomføre. Deretter vil jeg belyse en del muligheter dere har, men disse har en betydelig kostnadsramme. Mange av ENØK-tiltakene vil dere kunne få lån og støtte til å gjennomføre. Dette er
forskjellig fra kommune til kommune - så her må dere undersøke først. ENOVA gir også lån og støtte. Felles for dem er at de setter som krav at tiltakene
ikke skal være gjennomført eller påbegynt før dere søker om støtte eller lån.
Vi har valgt å svare med følgende punkter:
Nedsetting av temperatur
Oppvaskmaskin
Vaskemaskin og tørketrommel for klær
Varmtvann / sparedusj
Stekeovn
Ventilasjon
Varmepumper
Etterisolere og tette boligen
Skiftning av vinduer
Solenergi
OPPSUMMERING
Energiøkonomiseringstiltak som ikke trenger investering og som ikke går utover inneklimaet:
Energiøkonomiseringstiltak som trenger investeringer og som ikke går utover inneklimaet:
Les hele dokumentet her: ENØK og godt innemiljø for barn? – NFBIB
NFBIB redaksjonen avsluttet dokumentet "ENØK og godt innemiljø for barn i november 2024"
NFBIB legger vekt både på ENØK og Inneklima, det er også andre nettsider som informerer om ENØK:
Se på blant annet ENOVA, Mycoteam og Huseierne.
Hva er et godt renhold og hva betyr det for inneklimaet å ha et godt renhold?
Renhold har betydning for godt inneklima, ikke minst for de minste, men også for de store. Med andre ord er innemiljøet, og dermed inneklimaet, i høyeste grad avhengig av rengjøringen.
Jevnlig renhold er bedre enn skippertaksrenhold. Det kan være vanskelig å utføre et systematisk jevnlig godt renhold, men er du først kommet i gang med det, vil du bruke mindre tid enn med skippertaksmetoden.
Renhold går ut på å fjerne skitt og støv. Skitten ser du og fjerner umiddelbart. Støvet er mindre synlig, men er bærer av alle de hudrester vi og våre kjæledyr mister hver dag, i tillegg til allergifremkallende støvmidd og mugg som er særlig hyppig der det er tilstrekkelig fuktighet. Mye av dette vil kunne utløse allergiske plager hos både voksne og barn som er disponert for dette. For allergikere er godt renhold helt nødvendig, for alle andre gjør det hjemmet triveligere. Se mer om støv: Hvorfor er det så viktig å fjerne støvet i boligen ? – NFBIB (bedreinnemiljoforbarn.no) .
Her er noen tips til hvordan du kan innrette deg. Se hva du kan få gjennomført:
Heldekkende tepper frarådes, spesielt i miljøer med mange barn eller allergikere, da de i lengden ikke kan holdes rene, og sprer partikler når en går på dem. Har du løse gulvtepper er det ekstra viktig at disse holdes rene, enten ved vask, lufting på klessnor og banking med teppebanker eller ved "snøvasking" om vinteren. Vil du vite mer, så les gjerne: Teppegulv – skadelig for inneklima og helse? – NFBIB (bedreinnemiljoforbarn.no) og/eller: To viktige artikler om tepper og helse – NFBIB (bedreinnemiljoforbarn.no)
Disse punktene er eksempler på aktiviteter som det daglige/jevnlige renholdet bør bestå av. En start kan være å begynne å hente ideer fra denne listen og utarbeide en enkel liste som passer boligen dere har.
I våre månedsråd tar vi også for oss det øvrige renhold som foregår gjennom hele året og som er med på å gi oss et godt innemiljø. Se https://www.bedreinnemiljoforbarn.no/manedsrad/
Litteratur: Kjell Aas og Finn Levy: "Hus og helse". Boken er ikke lenger i salg, men kan leses på Nasjonalbibliotekets nettside: https://www.nb.no/items/dc8fc6eeea35edeb10fc1ed0e98f7d6a?page=0&searchText=finn%20levy
Lykke til med det gode og jevnlige renholdet
NFBIB juli 2024
Forsikringsselskapet skal ordne med renovering og opptørking. Tørking bør skje med avfukting og god lufting, da oppvarming med bruk av byggtørker alene kan fremme muggvekst. Det frarådes å bo i huset under mer omfattende opptørking og bygningsmessig arbeid da dette påvirker inneklima. Dersom noe må rives, er det viktig at området det arbeides i dekkes til med plast slik at spredning av støv og partikler reduseres. Påse at håndverker eller saneringsfirma bruker en avtrekksvifte slik at det blir undertrykk i arbeidsområdet slik at støv og partikler ikke forurenser boligen. Som regel bør en heller ikke bo i boligen umiddelbart etter flomskaden når tørking utføres. Forsikring skal dekke ekstra utgifter etter avtale. Vis til den nye standarden “NS 3515 Vann- og fuktskader i bygninger - Skadebegrensning og sanering” ( sanering betyr her fjerne alt vått og skadet materiale) og si at den skal følges.
Enkle sengetøy som laken, dynetrekk etc kan som regel vaskes på 60 grader og gjenbrukes dersom du handler umiddelbart. Rask handling er viktig fordi at det hindrer vekst av jordslag og muggsopp eller at lukt oppstår. Dyner og puter bør i så fall renses hvis de er av finere dunkvalitet. Er det vått av kloakkvann, anbefales det å kjøpe nytt. Forsikringen skal dekke dette.
Les også: 5-rad-for-babyens-inneklima-2022.pdf (usercontent.one)
Les om fukt og mugg på nettsiden til NAAF.
Enkle sengetøy som laken, dynetrekk etc kan som regel vaskes på 60 grader og gjenbrukes dersom du handler umiddelbart. Rask handling er viktig fordi at det hindrer vekst av jordslag og muggsopp eller at lukt oppstår. Dyner og puter bør i så fall renses hvis de er av finere dunkvalitet. Er det vått av kloakkvann, anbefales det å kjøpe nytt. Forsikringen skal dekke dette.
Les også: 5-rad-for-babyens-inneklima-2022.pdf (usercontent.one)
Les om fukt og mugg på nettsiden til NAAF.
Seng og barnevogn som du kjenner historien til og som har vært oppbevart tørt / innendørs, kan trygt brukes, men vi anbefaler at det vaskes før bruk og får tørket godt ut. Madrasser bør ikke arves, men kjøpes ny til barnet. Ta gjerne en sjekk i ettertid om det lukter normalt av det før du tar det i bruk.
Les også: 5-rad-for-babyens-inneklima-2022.pdf (usercontent.one)
Synlig mugg-/soppvekst viser at veden er av dårlig kvalitet og ikke tørr nok. Den bør ikke lagres og tørkes inne. Vær også forsiktig når veden tas inn og puttes i ovnen, da muggsoppsporer fra overflaten kan spres i inneluften og blande seg med husstøvet.
NFBIB har et tips du kan benytte for å sjekke om veden er tørr: Legg en vedkubbe i en pose over natten inne i romtemperatur. Dannes kondens/vann inne i posen, er veden for fuktig og må tørke en stund til. For å få kontroll på kvaliteten av veden, kan du også kjøpe en rimelig fuktmåler og utføre en enkel sjekk før du kjøper den.
Det er et viktig spørsmål som du stiller, for hvis en vannskade ikke blir tørket på en forsvarlig måte kan det føre til stor skade på boligen og gjøre den ubeboelig. Mangelfull eller feil uttørking kan i flere tilfeller etter gjenoppbygging føre til helseproblemer og for beboere. I din situasjon har vann trengt inn i alle yttervegger og innervegger slik at veggplater, isolasjon og listverk er oppfuktet.
Vær oppmerksom på følgende når uhellet er ute:
NFBIB - Takk for godt spørsmål som vi vet at mange er interessert i. Lufting er bare en del av å bevare et godt inneklima! Her er en del enkle råd og tips om hvordan vi kan bruke boligen bedre under sammenkomster med flere til stede. Se hele dokumentet her!
Dette er et av de mange spørsmålene vil får inn til Ofte stilte spørsmål, her på vår nettside
Det er en sterk tradisjon å brenne levende lys i adventstiden, så vi forstår godt ditt spørsmål.
Spørsmålet kan besvares kort, og si at vi anbefaler ikke levende lys for dem som har astma og har overfølsomme luftveier, slik som hypersensitive bihuler.
Men vi vil gi deg et mer utfyllende svar, med noen råd på veien: Kan vi bruke levende lys
God luftkvalitet i boligen vår er viktig for alle, men har ekstra stor betydning for personer som har astma, pollenallergi eller er følsomme for dårlig inneklima.
Ventilasjonsaggregatet er bygningens lunger og sørger for luftbehandling, varmegjenvinning og at riktig luftmengde transporteres dit den skal. Luftfiltrene som er plassert i ventilasjonsaggregatet bidrar til at komponentene i aggregatet holdes rene og at luften som blåses inn i boligen blir godt filtrert. Produsenten av aggregatet har vektlagt luftmotstand, filtrering, tetthet rundt filterrammer, energikostnader og brukervennlighet ved utvikling og produksjon av aggregatet. Endres noen av disse forholdene ved at bruk av billige (dårligere kvalitet) ventilasjonsfiltre, vil dette kunne påvirke luftkvaliteten i boligen.
Det er som regel en kopling mellom kvalitet og pris. Poenget er at man skal bruke luftfiltre som holder nødvendig og ønsket kvalitet gjennom brukstiden. Luftfiltre av dårlig og udokumentert kvalitet, medfører ofte større trykktap, redusert frisklufttilførsel og høyere strømregning til drift av ventilasjonsanlegget. Sertifiserte kvalitetsfiltre er kanskje dyrere enn usertifiserte luftfiltre, men gir brukeren bedre inneklima, lavere servicekostnader og redusert strømregning.
Lykke til med ditt valg av filter.
Oktober 2024
Synlig mugg-/soppvekst viser at veden er av dårlig kvalitet og ikke tørr nok. Den bør ikke lagres og tørkes inne. Vær også forsiktig når veden tas inn og puttes i ovnen, da muggsoppsporer fra overflaten kan spres i inneluften og blande seg med husstøvet.
NFBIB har et tips du kan benytte for å sjekke om veden er tørr: Legg en vedkubbe i en pose over natten inne i romtemperatur. Dannes kondens/vann inne i posen, er veden for fuktig og må tørke en stund til. For å få kontroll på kvaliteten av veden, kan du også kjøpe en rimelig fuktmåler og utføre en enkel sjekk før du kjøper den.
Dette er et av de mange spørsmålene vil får inn til Ofte stilte spørsmål, her på vår nettside
Når dere skal gå til innkjøp av elektriske varmeovner er det fornuftig å tenke igjennom hva dere bør se etter. Generelt vil vi anbefale at varmeovnene skal ha lav overflatetemperatur og stor overflate, noe som er spesielt viktig på barnerommet.
Her er noen flere momenter vi mener dere bør tenke over når det gjelder veggfaste ovner.
Takk for aktuelt spørsmål! Det er særlig aktuelt nå i fyringssesongen. Her kan vi ikke gjennomgå alle forhold med varmepumpen, men vektlegger det som angår allergikere.
Luft-til-luft varmepumpen sparer energi og er kommet i mange hjem, fortrinnsvis som tilleggsvarmekilde. Ikke alle er like fornøyd, da det lett blir noe støy og trekk.
Dette er greit å vite for brukerne og spesielt for allergikere:
Varmepumpen tilfører ikke frisk luft utenfra, men gjenbruker og varmer opp luften i rommet. Dette medfører at også støv fra rommet suges inn i oppvarmingsdelen av pumpen, riktignok gjennom et filter. Luftstrømmen tørker også ut overflater i nærheten.
Viften blåser oppvarmet luft ut i rommet. Derved vil støv på nærliggende overflater og i luften, spres omkring. - For allergikere er det spesielt viktig med daglig støvfjerning på overflater, spesielt ved bruk av vifter! (Se råd om støvfjerning fra NAAF). Dersom det er allergi-fremkallende partikler i støvet, for eksempel fra kjæledyr, mat eller insekter, vil dette virvles rundt og kan gi økte problemer for luftveisallergikere.
Det er støvfilter ("pollenfilter") i inntaket til pumpen, men begrenset hvor mye støv som fjernes. Det forutsettes at filteret rengjøres regelmessig, det anbefales hver 2.- 4. uke. Støvsuging av filtrene bør utføres på en måte slik at ikke støvpartikler spres i boligen. Bruk gjerne en støvmaske hvis det er mye støv, slik at du ikke puster inn de små partiklene.
Pumpens utedel avrimes regelmessig automatisk, og da er det ikke oppvarming ca. 20-30 minutter (varierer). Pumpen blåser og støyer noe mer når den starter igjen.
For å spare strøm bør du sette termostaten på "Oppvarming" og ønsket temperatur. Da slår den av oppvarming når temperaturen er nådd. Bruk ikke "Auto" som vil koble til kjøling med økt strømforbruk hvis temperaturen naturlig overstiger ønsket temperatur. La pumpen gå så den holder jevn temperatur hele døgnet. Reduser heller på andre varmekilder om natten!
Hvis viften brukes til å redusere temperaturen om sommeren ("Air-condition"), dannes det kondens (vann) i pumpens kjølesystem på innedelen, med risiko for senere vekst av muggsopp. Et tiltak som reduserer risiko for soppvekst, vil være å kjøre varmepumpen som normalt et par timer etter at den har vært brukt til kjøling.
Les leverandørens bruksveiledning. Ikke glem å følge rådene om vedlikehold av innedelen med filtrene og regelmessig service (ca. hvert 2. år) på både ute- og innedelen.
Lenke til råd fra: Huseierne (inneholder reklame): Kjøpe luft-til-luft varmepumpe? Her er 7 gode råd! | Huseierne
Varmepumpeforeningen (inneholder reklame): Vedlikehold og service på varmepumper – varmepumpeinfo.no
Ta ny kontakt med den som gjorde servicen og fortell om problemet. Varmepumper som kan både varme og kjøle kan gi ansamling av fukt på elementene i pumpens innerdel. Dette er problematisk. Dersom støvfiltrene ikke er tette nok og ikke blir godt rengjort for støv ved servicen, vil kondensen gi grobunn for muggsopp i støvavsetninger både på ribbene/rørene og i bunnpannen om det ikke tørkes ut etter kjølingen (vifte uten varme) eller blir godt oppvarmet etterpå. Ved oppvarming blir elementene så varme at muggsoppen ikke vokser, men dersom det er mange uker mellom varming og bruk som kjøler, kan det bli muggsoppvekst (som også skjer i mange luftfuktere og aircondition anlegg).
Denne risikoen blir det ikke opplyst om når en kjøper en "invert" varmepumpe (som både kan kjøle og varme). På elementene (ribbene) i pumpen der varme/kjølevæsken sirkulerer, vil det bli kondens når den kjøler. Hvis alle filtre er skiftet og ribbene vasket og evt. desinfisert, skal det ikke være rester av muggsopp som kan spres i luften. Lukt kan sitte igjen, og det må kanskje til nok en runde med vask/desinfeksjon for å fjerne restene av lukt fra overflatene/materialene. Dere kan evt. få testet om det er muggsopp i luften, men det er ganske dyrt. Hvis det ikke er allergi i familien, er risikoen liten for allergiutvikling. Har du en eldre varmepumpe, vil et forebyggende tiltak for å redusere mengden fukt vil være å kjøre varmepumpen 30 minutter uten at kjølingsfunksjonen er på. Dette vil bidra til at fukten i innedelen transporteres bort. Nye varmepumper har fått denne funksjonen. Følg bruksanvisningen og produsentens serviceintervall.
NFBIB - Takk for godt spørsmål som vi vet at mange er interessert i. Lufting er bare en del av å bevare et godt inneklima! Her er en del enkle råd og tips om hvordan vi kan bruke boligen bedre under sammenkomster med flere til stede. Se hele dokumentet her!
Dette er et av de mange spørsmålene vil får inn til Ofte stilte spørsmål, her på vår nettside
Det er en sterk tradisjon å brenne levende lys i adventstiden, så vi forstår godt ditt spørsmål.
Spørsmålet kan besvares kort, og si at vi anbefaler ikke levende lys for dem som har astma og har overfølsomme luftveier, slik som hypersensitive bihuler.
Men vi vil gi deg et mer utfyllende svar, med noen råd på veien: Kan vi bruke levende lys
Det er riktig at flere planter er vist å redusere enkelte gasser i luften. De bruker CO2 fra luften til å danne bladgrønt (klorofyll) og avgir oksygen om natten. Men den mengde av andre gasser (organisk kjemiske gasser som formaldehyd, bensen, trikloretylen) de fjerner, er meget beskjeden og har minimal betydning for luftkvaliteten i det antall vi kan ha i hjemmet. Dessuten er de fleste forsøk gjort med planter i spesielle potter, der det viser seg at det er rotsystemet som fjerner de fleste uønskede organiske gasser, som formaldehyd*. Men planter i større mengder gir trivsel ved sitt utseende, et gunstig mikroklima med litt økt luftfuktighet og litt kjøling (avdampning av fukt fra bladene) og det er opplevelsen av dette samlet som gjør at planter anbefales inne. Vær imidlertid oppmerksom på følgende: Planter som vannes for mye, kan gi problemer med insekter og muggsopp på overflaten av pottejorden. Noen planter kan utløse allergisymptomer hos disponerte, både fra luftveiene og fra huden ved gjentatt hudkontakt. Noen planter lukter såpass sterkt at enkelte reagerer negativt på det. Dessuten er det planter som er giftige, og som må holdes borte fra småbarn. Velg derfor planter med omtanke!
*Her er norske navn på de overordnede plantearter som har vært testet for "luftrensende" egenskaper av NASA:
Ampellilje/Grønnrenner, Dragetre, Eføy, Fredslilje, Vindusblad/Monstera, Svigermors tunge. –
Obs: Det er ikke sikkert at de underartene som selges hos planteforhandlerne har egenskaper identiske med de underartene som ble testet.
Se mer informasjon om valg av blomster på NFBIBs nettsider:
Spørsmålet er meget godt. I 2005 utga NFBIB i samarbeid med NAAFs pollenforsker Hallvard Ramfjord, boken GODE RÅD ER GRØNNE et allergivennlig grønt miljø ute og inne. Mange av listene som finnes på nettsider og hos blomsterhandlere er nok "lånt" fra denne boken, men med egne justeringer.
For å være sikker bør du bruke lister fra denne boken. (Boken er utsolgt, men finnes på biblioteket, og vil snart være tilgjengelig digitalt på vår nettside).
Fremover vil vi også gi informasjon om juleblomster med mere.
Se også:
Hvilke høstblomster kan vi pynte med nå, og er de allergivennlige? – NFBIB (bedreinnemiljoforbarn.no)
Planter i barnemiljøer – 5 råd – NFBIB (bedreinnemiljoforbarn.no)
Se også:
www.naaf.no om pollenallergi og planter
På våren er jo stemorsplanter og campanula flotte å pynte med, også inne på bordet. Plant de gjerne i serviser/skåler/glass og bruk de utendørs etter selskapet. Grønne planter som husfred og grønnrenner er også fint å ha på festbordet. Planter kan også kombineres med snittblomster. Ønsker du
småvaser/dekorasjoner med snitt kan vi bl.a anbefale lisianthus, duftfrie roser, statise, helleborus, limonium, asparagus-bregner, viburnum, hortensia og
flamingo. Ønsker du å plukke i hagen/naturen så er rogn, lerk, frukttrær og bærbusker flotte å pynte med for allergikere.
Spør gjerne gjestene dine om de har erfaringer med spesielle blomster.
For flere ideer og fakta om vårens planter - Les dokumentet: Vårens planter - er de allergivennlige?
Planter i barnemiljøer – 5 råd – NFBIB (bedreinnemiljoforbarn.no)
Lykke til med en konfirmasjon med allergivennlige blomster
Mars 2024
Takk for et godt og viktig spørsmål som dere ikke er alene om. Det er viktig både for helse og for trivselen å omgi seg med både grønne og fargerike vekster nå når det er vår. Våren er en tid da vi omgir oss med mange blomster og planter både ute og inne. Når det gjelder plantene, vet vi i dag mye om hvilke som er «snille» og hvilke man som allergiker må unngå. Her har vi laget en liste over blomster og planter vi anbefaler som kan brukes inne. Vi kan aldri være sikker på at ingen får en allergireaksjon, men med de nevnte valgene, er sannsynligheten liten. Vær oppmerksom på at plantene kan være mer giftige for kjæledyr enn mennesker, så plasser dem utenfor rekkevidde både for små barn og dyr! Noen planter er giftige, men en liten bit eller et bær er vanligvis ufarlig.
Et generelt råd når du vil prøve om du reagerer på en blomst eller grener fra naturen, er å ta inn bare «litt» i noen dager. Avhengig av reaksjonen din, kan du forsiktig øke mengden av blomster og grener. En helsereaksjon er meget individuelt, bare du vet fasiten. Det er enkelte planter som regnes som lite allergifremkallende eller giftige, men som det likevel er rapport at flere allergikere ikke tåler.
Les dokumentet: Vårens planter - er de allergivennlige?
Her informerer vi om plantene kan tas med inn, er giftige, gir hudreaksjoner, eller om de gir duft. Flere av plantene kan vi glede oss med - utenfor huset. Lykke til med en frisk påske for familien.
Tenk også over at pollensesongen starter i februar/mars og det gjør at en pollenallergiker bør tenke ekstra nøye over hvilke blomster og grener man tar
inn. Følg gjerne med på pollenvarslingen.
Mars 2024
Planter i barnemiljøer – 5 råd – NFBIB (bedreinnemiljoforbarn.no)
Se også:
www.naaf.no om pollenallergi og planter
Det er synd at borettslaget ikke vil fjerne treet grunnet pollen da det gir dere store helseplager. Pollenallergi er det ofte vanskelig å formidle til personer
som ikke har det selv eller noen i familien har det.
Fjerning av bjørketrær kloss inntil yttervegg vil bety en vesentlig forbedring av forholdene for allergikere i huset, selv om det er bjørketrær også i omkringliggende vegetasjon. I gjennomsnitt faller ca. halvparten av pollenet på ei bjørk ned rundt de nærmeste 5 metrene fra treet, noe som altså gir en intens lokal pollentetthet under blomstringen. Norsk Standard (NS 1105:2011) anbefaler en minsteavstand på 100 meter for allergifremkallende trær fra oppholdsområder med universell utforming.
For å få bort treet bør du i tillegg formidle til borettslaget at treet som står nær fasaden kan skade bygningen ved at grenene berører vinduer og kledningen.
Får dette pågå over tid vil malingsoverflaten slites slik at bygningsmaterialene vil trekke fukt slik at råte kan oppstå. Trær inntil yttervegg bidrar også til et fuktig miljø som danner grobunn for svertesopp i ytterkledningen.
Dersom ikke det fører frem, bør du ta kontakt med kommunen og de som er ansvarlig for miljørettet helsevern slik at de kan bistå deg. Miljørettet helsevern bistår ofte når barn blir syke i boliger. Før du tar kontakt, bør du innhente en uttalelse fra fastlegen din om at du og din sønn plages av pollenallergi og at et
tre utenfor lufteventiler og vinduer du bruker til å lufte med, forverrer helsen.
Beste hilsen pollenforsker Hallvard Ramfjord og NFBIB
Mars 2024
Takk for et meget godt og aktuelt spørsmål nå i førjulstiden. Dere kan selvsagt aldri være helt sikre på at ingen i en
stor familie med allergier ikke kan reagere om det er blomster inne. Reaksjonene kan skyldes ekte allergier eller annen overfølsomhet, for eksempel
for lukter eller uspesifikke luftforurensinger (som når det er mange mennesker og dårlig ventilasjon).
NFBIB har laget noen oversikter over planter med og uten blomster, der risikoen for allergisk reaksjon er minimal. Men vær klar over at
du må unngå planter som du vet noen i familien din reagerer på!
Her er våre forslag til allergivennlige planter og dekorative grener for innebruk i julen. Vær likevel oppmerksom på at flere av disse er mer eller mindre giftige,
spesielt på grunn av slimhinneirriterende og hudirriterende plantesaft. Vær forsiktig så ikke barn eller kjæledyr får smake på dem. De kan få sterke
magesmerter, selv om de ikke er livsfarlige! Vi har lagt inn lenker til Giftinformasjonen for sikkerhets skyld!
Og vi har laget en liste over de planter du IKKE bør ta inn i huset ditt.
Se de tre dokumentene her.
Julens blomster som vi IKKE anbefaler allergikere å pynte med inne
Takk for et meget godt spørsmål.
Ja, det er mulig å skape et bryllup som er pyntet med kortreiste blomster, naturlig pyntet og som er allergivennlig.
St. Hans er en fin tid å finne vakre blomster til ditt bryllup enten du har en hage å plukke i, en natur eller «en blomsterhandler».
Du har sikkert et tema for ditt naturvennlige bord som er fjell, skog, kyst osv. Ved å bruke tre, stein, glass, skjell eller lignende så setter du atmosfæren du
selv vil ha. Husk bare å vaske pynten godt og la den bli helt tørr. Kanskje ønsker du å bruke noe som du har arvet, eller som du og din kjære setter ekstra
pris på. Det samme gjelder her med en grundig vask og tørk, og det må selvfølgelig være uten allergener (ikke dyrehår, pollen osv)
Ved å bruke enten klart glass eller farget glass, kan du også sette den fargeskalaen du ønsker å få frem.
Ved St. Hans kan du bruke treslagene rogn og lerk, og du kan bruke blåbær og tyttebærlyng som en grønn base. Mispel-planten egner seg også godt til dette,
det samme gjør Marikåpe og Viburnum. Bærbusker og rabarbra er også allergivennlige gode alternativer.
NFBIB har laget gode oversikter over allergivennlige blomster til høsten, til jul og til våren. Om ikke så lenge vil det også komme en oversikt over sommerens
allergivennlige blomster. Her vil du finne en god hjelp til hvilke blomster du kan pynte med inne i ditt bryllup. Markblomster egner seg best (med noen
unntak) å pynte med utendørs. Markblomster er ikke de mest holdbare, og bør plukkes tidlig på morgenen. Da har de fått en kjøligere natt uten fordamping.
Lykke til og les gjerne:
Se også 5 råd for grønt miljø i barnemiljøer – NFBIB (bedreinnemiljoforbarn.no
og flere blomster råd om allergivennlige blomster under fanene artikler og råd
April 2024
Takk for et aktuelt spørsmål.
Ja, det er det. Kanskje du kan starte med å invitere naboen på en kaffe, og så forklare hvor plagsomt det blomstrende gresset er for familiens helse.
Ros gjerne naboen for at han ønsker å skape biodiversitet i sin hage. Ved å gi en god forklaring om at gress vindbestøves og ikke er så nyttig for insektene
kan det skape grunnlag for en god dialog. Det betyr igjen at gress produserer mye pollen (flere tusen) for at de skal klare å nå ut til «mottageren». Det
meste av pollenet som gresset produserer spres ikke lenger enn til nærområdet altså i nabolaget.
Forklar også at om naboen ønsker å gjøre noe viktig for insektene, så kan han lage en «avdeling» i hagen med insektbestøvende blomster. Dette blir
mer og mere vanlig både i offentlige og private hager og vi ser bøndene setter av en rand av åkeren sin nettopp til insektbestøvende blomster. Disse blomstene produserer mindre pollen fordi insektene flytter pollenet fra en blomst til den neste. Blomstene er vakrere enn en uklippet gressplen og vil gi et meget godt tilskudd til biodiversiteten.
Naboen kan også velge å plante bærbusker eller så en kløvereng. Man kan også stille gressklipperen høyt så kløveren får vokse fritt og skape gunstige
forhold for insektene. Mulighetene er mange og foreslå gjerne bruk av markdekkende urter som engnellik, hasselurt, kløver, lammeøre, marikåpe og timian- arter.
Les gjerne artikkelen om Sommerens barne- og allergivennlige blomster – NFBIB (bedreinnemiljoforbarn.no)
Juni 2024
Takk for et aktuelt spørsmål.
Ja, det er det. Kanskje du kan starte med å invitere naboen på en kaffe, og så forklare hvor plagsomt det blomstrende gresset er for familiens helse.
Ros gjerne naboen for at han ønsker å skape biodiversitet i sin hage. Ved å gi en god forklaring om at gress vindbestøves og ikke er så nyttig for insektene
kan det skape grunnlag for en god dialog. Det betyr igjen at gress produserer mye pollen (flere tusen) for at de skal klare å nå ut til «mottageren». Det
meste av pollenet som gresset produserer spres ikke lenger enn til nærområdet altså i nabolaget.
Forklar også at om naboen ønsker å gjøre noe viktig for insektene, så kan han lage en «avdeling» i hagen med insektbestøvende blomster. Dette blir
mer og mere vanlig både i offentlige og private hager og vi ser bøndene setter av en rand av åkeren sin nettopp til insektbestøvende blomster. Disse blomstene produserer mindre pollen fordi insektene flytter pollenet fra en blomst til den neste. Blomstene er vakrere enn en uklippet gressplen og vil gi et meget godt tilskudd til biodiversiteten.
Naboen kan også velge å plante bærbusker eller så en kløvereng. Man kan også stille gressklipperen høyt så kløveren får vokse fritt og skape gunstige
forhold for insektene. Mulighetene er mange og foreslå gjerne bruk av markdekkende urter som engnellik, hasselurt, kløver, lammeøre, marikåpe og timian- arter.
Les gjerne artikkelen om Sommerens barne- og allergivennlige blomster – NFBIB (bedreinnemiljoforbarn.no)
Juni 2024
NFBIB forstår bekymringen din etter alt som er skrevet i media om dette, og ikke minst om hormonhermende myknere i plastprodukter. Du har sikkert også diskutert det med de ansatte i barnehagen slik at de er klar over dette.
Myndighetene er klar over utfordringen. Det er gjort mye for å redusere risikoen for at vi får i oss helseskadelige stoffer, blant annet fra innholdsstoffer i plastprodukter, ikke minst via matvarer og leker. Vi kan ikke unngå at det blir brukt gjenstander og leker av plast der flere barn skal leke sammen. Leker som er kjøpt i seriøse butikker i Norge, skal være godkjent når det gjelder å minimalisere risiko for å få i seg plastmyknere og giftige fargestoffer.
Barna bør læres opp til at de ikke skal putte plastleker og andre plastprodukter i munnen. Hygienisk sett er plastleker (f.eks. Brio, Lego) mulig å vaske godt med egnet såpe (anbefales i barnehager), det kan bare delvis gjøres med treleker (og gjøres uansett i praksis sjelden)! Miljøaspektet er en sak for seg! Men det anbefales bruk av treleker som ikke er malt, og mest mulig utelek.
Silikonprodukter inneholder stoffer kalt siloksaner, som man vurderer til å ikke medføre helserisiko, men man har lite langtidsforskning på dette. Silikonprodukter beregnet for bruk sammen med mat og drikke, avgir etter Mattilsynets vurdering ikke helsefarlige kjemikalier og kan trygt brukes dersom en vil unngå de vanlige plastproduktene. Eksponering i en vel tilrettelagt barnehage blir høyst sannsynlig mindre enn det de fleste utsettes for utenom barnehagen.
Her kan det godt foreligge fuktskade med muggvekst. Den kan være usynlig, men likevel avdampe stoffer som barnet kan reagere på, og ikke bare
allergifremkallende soppsporer fra synlig muggsopp. Ta opp saken med styrer og be om at miljørettet helsevern blir varslet. Tips dem om at NFBIB anbefaler sjekke om det renner vann inn i veggen eller under barnehagen fra taknedløp eller på annen måte. Har de sjekket om det er fukt og mugg i eventuell krypkjeller? Dere bør for ordens skyld også utelukke om det kan være annen allergi, for eksempel fra dyreallergener som noen av barna har med hjemmefra. Få evt hjelp fra fastlege for å få fortgang på utbedringer hvis allergi er påvist. Tar det for lang tid, bør dere skifte barnehage!
Her er våre råd og en veiledning for hvordan saken kan tas videre dersom intet blir gjort:
Hvordan sikre barn og unges rett til godt inneklima i barnehager og skoler? – NFBIB
Takk for et godt og viktig spørsmål om din sønns oppvekst i et godt innemiljø i barnehagen. et er to veier å gå for å finne ut av de aktuelle
barnehagers inneklima/innemiljø.
Den uformelle er å besøke de aktuelle barnehager, sett dere ned og se dere om, kjenn på inneluften, se på vedlikeholdet, snakk med personalet og vurder hvordan barnehagen fremstår. Det er fint å skape en god dialog med barnehagen som skaper tillit for fremtiden for deres sønn.
·I tillegg, om dere har mulighet, snakk med andre foreldre om hvordan de opplever barnehagen og dens innemiljø.
Den andre veien er mer formell. Se på kommunens hjemmeside om de har opplysninger om barnehagens godkjenning etter forskriften om Miljørettet Helsevern i barnehager og skoler. Om du ikke finner det på nettet, kan du ringe Miljørettet helsevern i kommunen og spørre om godkjenning og rutiner for internkontroll i den aktuelle barnehagen, og om de er kjent med fuktskader eller annet som kan påvirke innemiljøet negativt. Her kan det godt foreligge fuktskade med muggvekst.
NFBIB vil absolutt fraråde utstillinger med hund og katt i en idrettshall er det også skal være undervisning av elever med allergi for noen av disse
dyreartene. Det blir en utfordring å få rengjort hallen så det blir fritt for hundeallergener etter utstillingen, og det lar seg neppe gjøre godt nok for
astmatikere med hunde- eller katteallergi. Hvis elevene ikke spesifikt har allergi mot hund eller katt, vil det neppe bli noe problem etter grundig
rengjøring som også omfatter ribbevegger, alle horisontale overflater og utstyr. Dette avhenger mye av graden av allergi og må nok prøves ut. Katteallergener
er vanskeligst å bli kvitt tilstrekkelig. Folkehelseinstituttet anbefaler at man ikke tar med seg kjæledyr i skoler, barnehager, idrettshaller og andre lokaler hvor mange mennesker ferdes. Man bør særlig være forsiktig med katte- og hundeutstillinger. Slike utstillinger bør bare være tillatt i lokaler som
allergikere ikke har behov for å bruke. Mer utfyllende informasjon inner du på FHIs nettsider: https://www.fhi.no/is/astma-og-allergi/kjaledyr-dyreallergener-og-allergir/#rd-om-kjledyr-i-skoler-og-barnehager
Februar 2024
Det er koselig med planter inne, og hvis det er noen som kan stelle dem riktig, så øker det trivselen og i noen grad muligens inneklimaet. Løfter om at luften blir renset av enkelte planter, holder imidlertid ikke. Dette forutsetter mye planter i en lukket boks, og fungerer ikke i et vanlig innemiljø. Det finnes planter som tar opp enkelte forurensinger, fortrinnsvis omkring røttene, i tillegg til CO2. Dette innebærer dessverre omfattende og kostbare installasjoner med regelmessig service, og det skal veldig mange planter til før det monner på luftforurensingene. Hvis elevene ønsker det, og vil lære plantestell, så kan det anbefales å prøve grønne planter for å bidra til å øke trivselen i klasserommet.
Bruker dere selvvannende blomsterpotter, er det viktig at ansatte eller elever ikke heller kaffe- eller brusrester i blomsterjorden. For mye urent vann kan
føre til råtten lukt og muggsopp på jordoverflaten. Selvvannende potter frarådes der det er astmatikere!
Vær obs på at noen av plantene kan være giftige.
Februar 2024
Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden godtar du vår bruk av informasjonskapsler. Les mer