...

Norsk Forum for Bedre Innemiljø for Barn

Kjelleren min er fuktig og full av mugg, hva gjør jeg nå?

Fuktigkjeller (1)Etter en sommer med mye regn i deler av landet, kommer det nå flere spørsmål om fukt i hus - til NFBIB:

Kjelleren min er fuktig og full av mugg, hva gjør jeg nå?

Vi har nylig (for 2 mnd siden) kjøpt leilighet i en bolig som er helt nyrehabilitert. Til vår fortvilelse ser vi at vår kjellerbod er full av fukt og mugg. Vi kan ikke oppbevare noe der uten at det blir angrepet av mugg. Det er fuktig med saltsjateringer på kjellergulvet. Luftkvaliteten i kjelleren bære tydelig preg av å være fuktig og muggen. Vi har også erfart at det er vann på gulvet, vi er usikre på hvor det kommer fra.

Dette er vår første leilighet og vi har ingen erfaring med hva og hvordan vi skal gjøre for å få en tørr kjellerbod. Kan NFBIB være så snill å hjelpe oss?

NFBIB svarer:

  • Fukt og mugg er en risikofaktor for helsen, derfor skal det alltid tas alvorlig.
  • Fuktskader i våre bygg og de helseproblemer dette medfører for beboerne, har vært kjent gjennom historien.
  • De senere års ekstremvær med mye nedbør på kort tid, gir fuktskader ny aktualitet. Her er noen tips når du har vært uheldig:
  • Har du oppdaget fuktskade eller vann i kjelleren trenger du svar på:

1) Hvor kommer vannet/fukten fra?

(Se etter selv: f.eks. fra grunnen, gjennom sprekker/riss i muren, diffust gjennom veggen/grunnmuren, eller lokalt fra varmtvannsbeholder, kondens på, eller lekkasje fra, vannrør).

2) Hvordan kan dette stoppes og ny lekkasje forhindres?

(Se også pkt. 5! Sjekk om varmtvannstanken må skiftes, tette hull i grunnmur, isolere vannrør som drypper eller hindre vanninntrenging gjennom grunnmuren: sjekk taknedløp og drenering! Innvendig tetting av lekkasjer; evt. kan fukthindrende polyurethanmaling forsøkes på ubehandlet betongvegg til utvendig drenering er etablert).

3) Hva skal jeg gjøre med det som er fuktskadet (vått med muggvekst)?

(Fjernes innpakket hvis det er muggvekst! Må som regel kastes hvis det er porøst og muggent, men kan forsøkes vasket hvis det er hard overflate som glass eller glasert fajanse. Det som skal vaskes må ikke tas inn i leiligheten, men rengjøres på egnet måte ute. Tekstiler kan forsøksvis vaskes på 60 grader, evt. med klor, men som regel må de kastes).

4) Hva må gjøres for å holde inneklimaet i huset sunt mens reparasjoner gjøres? (Unngå at fukt og mugg/lukt kommer opp i boarealet ved å etablere undertrykk med avtrekksvifte fra kjellerboden og ut. Ha dører opp til boarealet lukket! Tørk ut kjelleren med luftavfukter og godt avtrekk ut. Dette kan ta lang tid, spesielt dersom det er fuktig vær ute!).

5) Hvordan skal vi forebygge tilsvarende skader senere?

(Når årsaken er funnet, må det utbedres snarest mulig. Til dette kan du ofte trenge hjelp av fagfolk! Tett synlige lekkasjer/sprekker inn i kjelleren, se spesielt i overgangen mellom gulv og grunnmur. Nedløpsrør fra tak må føres til god drenering eller forlenges slik at takvann ikke renner mot grunnmuren. I eldre hus og etter rehabilitering er det stor sannsynlighet for at dreneringen må fornyes, da perforerte rør i bakken ofte tettes av røtter og bøss. Viktig å sjekke om det må legges ny fuktsperre på utsiden av grunnmuren).

Hvis det oppstår en større plutselig, uforutsigbar (flom)skade, skal forsikrings­selskapet kontaktes med henblikk på erstatning, skadevurdering og restverdiredning. De vil ofte anbefale eksperter for utbedring. I tilfelle som her, med fuktskade oppstått over lengre tid, må du ofte selv skaffe eksperthjelp. Sjekk om forsikringen deres dekker det innboet som er skadet og må kastes.

NB: Skal du få utbedret en vann- eller fuktskade, er det viktig for sluttresultatet at skadesaneringsfirma og entreprenør følger «standarden» “NS 3515 Vann- og fuktskader i bygninger - Skadebegrensning og sanering” (sanering betyr her fjerne alt vått og skadet materiale). Standarden setter krav til kartlegging av skadeomfang, skadebegrensende tiltak og sanering ved vann- og fuktskader i bygninger.

Muligsvartsopp I Murkjeller (1)Her er noen tilleggskommentarer og utdypninger:

  • Er det spesielt allergikere eller små barn i huset, er det spesielt viktig at dere snarest, med hjelp av utbygger/selger/eier og skadesaneringsfirma, sørger for at det ikke kommer fuktig/muggen luft opp i leiligheten, slik at ingen utsettes for muggsopp eller annen avgassing.
  • Det må skapes undertrykk i kjelleren. Da anbefales en avsugsvifte som trekker luften direkte ut fra kjelleren. En slik vifte lager et undertrykk i kjelleren og bidrar til at frisk luft kommer inn. Døren fra kjelleren kan også tettes med plast eller pakninger slik at fuktig/muggen luft ikke kommer opp i leiligheten. (Det finnes også ferdige «pakker» som brukes til slik forsegling).
  • Om det ikke finnes ventiler eller vindu i kjellerboden, må det lages ventiler så frisk luft kan sirkulere gjennom rommet. Når ventiler skal settes inn i grunnmuren bør det vurderes å montere en såkalt «svanehals» på ventilene utvendig. Dette er en forlengelse av ventilen som sikrer at lufteventilen ikke tettes når snø legger seg inntil kjellerveggen.
  •  Hvis muggsoppskadet materiale skal fraktes fra kjelleren og gjennom boligen, er det viktig at det pakkes inn slik at andre rene områder ikke forurenses. Kanskje kan dere sette opp et «telt» utenfor huset for å samle alt det som er muggskadet. Ved å ikke ta med det som er fuktskadet opp i leiligheten deres, utgjør ikke det fuktige materialet noen risiko for helsen deres. Når muggsoppskadet inventar, bøker leker eller annet skal rengjøres vil arbeidsplassen ute være godt egnet. Bruk egnete klær, og verneutstyr som støvmaske, briller og hansker. Påse å ha vinden i ryggen når rengjøring utføres slik at partikler blåser bort fra det utvendige arbeidsbordet. Er det lite vind, så kan en gulv vifte være til stor hjelp for å få minst mulig partikler i arbeids sonen.
  •  Årsaken til fukten må finnes. Er det fritt vann på gulvet med inntrenging av vann direkte utenfra eller opp av et sluk eller kryp kjeller? Er det "bare" fuktig og muggen vegg, kan det skyldes fukt inntrenging gjennom dårlig fuktsikring av grunnmuren, kondens over lengre tid eller feil på avløpsnettet!
  •  Det har vært en sommer med mye regn. Har det oppstått skade på dreneringen rundt huset under renoveringen, vil vann lett trenge gjennom dårlig fukt beskyttet grunnmur. Hvis huset er gammelt og renovert, er dreneringen uansett ofte moden for utskiftning og grunnmuren må sikres mot inntrenging av vann fra grunnen.
  •  Hvordan er det med vann fra takrenner, renner det rett ned i bakken eller ledes vannet bort fra grunnmuren? Vann skal renne vekk fra huset, aldri mot huset.
  • Kjellerboden må tørkes helt ut etter at årsaken til fukten er funnet og utbedret. Dette kan ta noen måneder ved selv med hjelp av en luftavfukter, spesielt hvis det er mye nedbør. God opptørking og fjerning av fuktskadet materiale vil være med på å sikre sikker gjenoppbygging.
  •  Påse at ventilasjonen står på i din egen leilighet, selv om du velger å reise bort i perioden det tar å tørke ut kjellerboden.
  •  Påse at avtrekksvifta som lager undertrykk i kjeller er i drift i hele perioden.
  •  Sjekk om gulvet er blitt helt tørt! Et godt tips er å legge ut et stykke plast på ca 1 x 1 meter (som tapes) til gulvet. Sjekk etter noen dager hvordan gulvet er under plasten - er det fuktig eller tørt?
  •  Les gjerne hva vi har svart andre med lignende spørsmål i spalten «Ofte stilte spørsmål» under fukt og mugg. Som vi svarer i denne spalten må alt fukt/muggskadet materiale fjernes og det som kan vaskes på 60 grader kan muligens reddes.

Les gjerne disse NFBIB-rådene:

5 råd for å forebygge fuktskader i boligen – NFBIB (bedreinnemiljoforbarn.no)   og

Forebygge og utbedre fuktskader i boligen – NFBIB (bedreinnemiljoforbarn.no)

Ofte stilte spørsmål – NFBIB (bedreinnemiljoforbarn.no) under fanen Fukt og mugg.

Andre som også gir råd/fakta om fuktskader: Huseierne og NAAFs inneklimatelefon

Forskningsprosjekt FHI: https://www.fhi.no/publ/2024/protokoll-helserisiko-fuktproblemer/

 

Lykke til, med vennlig hilsen NFBIB,  den 9. august 2024.

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.  Les mer