...

Norsk Forum for Bedre Innemiljø for Barn

Mye å takke Kjell Aas for – i dag ville han ha vært 100 år.

Kjell Aas ville vært 100 år i dag den 22. desember 2024

 Kjells fokus var alltid barnets beste og spesielt at alle barn skulle vokse opp i et godt innemiljø.

 NFBIB og alle barn i Norge har mye å takke Kjell for. Han klarte å få satt fokuset på barns gode innemiljø i barnehage, skole og i hjemmet.

Kjell Aas var sentral i etablering av NFBIB i 1996.

Norsk Forum for Bedre Innemiljø for Barn (NFBIB) ble etablert i 1996 etter privat initiativ av prof. dr. med. Kjell Aas (Rikshospitalet, Voksentoppen senter for astma og allergi), overingeniørene Jan Fredrik Kvendbø, Trondheim kommune, og overingeniør Tore Andersen (Fylkeslegen i Vest-Agder), og raskt supplert med flere nasjonale ressurspersoner, blant annet Marianne Bjerke, Finn Levy og Jan Vilhelm Bakke.

Ressurspersonene hadde kompetanse og personlig engasjement i inneklimaspørsmål og helse. Hensikten med etableringen var å arbeide for at det skulle bli opprettet et permanent nasjonalt kompetansesenter for inneklima i Norge som skulle ivareta den faglige utvikling av inneklimafeltet i Norge, slik at NFBIB ble overflødig.

Da NFBIB hadde spesiell kompetanse når det gjaldt barns miljø, var det naturlig å avgrense og fokusere på barns innemiljø, både på den teknologiske, medisinske og forvaltningsmessige siden. Dette omfatter både barns innemiljø i bolig, barnehager og skoler, som tradisjonelt også har vært Helserådets (nå kommunehelsetjenestens) oppgaver.

NFBIB tilstreber seg i å samarbeide og utveksle erfaringer og forelesere med andre miljøer med samme interesser, bl.a. Gruppe for innemiljøforskning i Trondheim (GIFT), NAAF, Bygningsteknisk etat (BE) med Hus og helse-prosjektet (etter HK-HTI), Helsedirektoratet, Utdanningsdirektoratet, Direktoratet for arbeidstilsynet, mfl.  På brukersiden har vi arbeidet med NAAF, FUG, Elevorganisasjonen i Norge (EO) og Barneombudet.

Kjell Aas (født 22. desember 1924 i Bærum, død 21. oktober 2016) var en norsk professor i barnemedisin (pediatri) ved Universitetet i Oslo. Han hadde dette embetet fra 1990 til han ble pensjonert i 1994. I perioden fra 1971 til 1990 var han leder og overlege for Voksentoppen Institutt for barn med astma og allergi. Fra 1963 til 1980 var han leder for allergiavdelingen og allergipoliklinikken ved Rikshospitalets barneavdeling. I 1963 ble han også dr. med. og dosent i pediatri ved Universitetet i Oslo. Tidligere var han verkslege ved Kings Bay på Svalbard i ett år, og hadde en tid allmennpraksis i Bærum.

Under den andre verdenskrig var han idrettsleder, og senere troppsbefal ved De norske politistyrker i Sverige. I 1944 reiste han til Canada og begynte på RNAF flyskole, han var ferdig utdannet i 1945. Han var sjefsflyger i Trøndelag flyselskap fra 1945 til 1947.

Kjell Aas har vært formann og styremedlem i en rekke forskerforeninger. Han var også leder for Forskningsinstitutt for pediatrisk allergi.

Aas hadde en omfattende vitenskapelig produksjon med over 300 artikler, 20 vitenskapelige og fagpopulære bøker innen allergi, immunologi, biokjemi, kommunikasjon og miljø og helse. Flere er oversatt til andre språk. Han har også vært medforfatter i en rekke lærebøker. Han var tidligere redaktør av tidsskriftene Allergy, Allergologen og ikke minst fagbladet Allergi i praksis.

Han var æresmedlem av flere norske og internasjonale vitenskapelige foreninger, æresdoktor ved Göteborg Universitet og ble tildelt et antall generelle æresbevisninger. Han var ridder av 1. klasse St. Olavs Orden og var tildelt Norges Røde Kors hederstegn, Norges Astma og allergiforbund (NAAF) Sør-Trøndelag hederstegn og NAAFs ærespris (forskning og pionervirksomhet inneklima/helse).

Vi i NFBIB har mye å takke Kjell for, personlig ble han tidlig Mariannes mentor, en både god og streng mentor, som bidro til at vi holdt faget og kunnskapen om barns innemiljø på et høyt nivå. Som forfatter og redaktør var Kjell usedvanlig aktiv. Han var redaktør for forumets første nettside og skrev bøker som styrket både den medisinske kompetansen og brukerkompetansen. Vi nevner bøkene hans:

"Allergiske barn", "Hus og Helse" (sammen med Finn Levy), "Tale er sølv, å tie er tull", "Miljøhemming, en skjult funksjonshemming", "Godt inneklima – HÅNDBOKEN for hjemmet", "Astma, allergi, eksem hos små barn" og sist, men ikke minst, boken om hans tid som verkslege ved Kings Bay på Svalbard – "Bondefanget doktor i Kings Bay". Vi i NFBIB minnes så godt da vi var samlet til en arbeidshelg på Kongsvold og Kjell etter dagens arbeid fortalte levende fra sin tid som verkslege på Svalbard. Det var en gripende historie Kjell fortalte oss:

«Flaks! Egentlig bare flaks fra ende til annen, spør du meg.", sier forfatteren om at han og hans unge kone sammen med et hundtretalls andre kom velberget gjennom en overvintring i Ny Ålesund på Svalbard. Det lille gruvesamfunnet oppunder nordpolen var fjernstyrt fra Prinsens gate i Oslo. Uten flaks ville det ha endt galt for mange.
I en frisk blanding av opplevelser og fantasi følger vi verkslegens opplevelser som bondefanget doktor. Med primitive hjelpemidler, farlige kombinasjoner av billig sprit og skarpe skudd, beretninger om nærgående isbjørner og dans med ryper. Forfatteren forteller varmt om flotte mennesker og en natur så vakker at det nesten gjør vondt, og sint om elendige sosiale forhold, sot, lort og søle, dårlig utstyr, ansvarsløshet og utrygghet. Skjønnheten og uhyret, kaller han det, og forteller samtidig om en overvintring i spenning med komikk, tragedier og sin sterke kjærlighet til sin kone Siri. Noe er oppdiktet og noe er sant. Forfatteren vil at vi ikke skal tro på fortelleren, men på fortellingen. I så fall burde regjeringen vært felt umiddelbart det året».

Skrevet av Finn Levy og Marianne Bjerke

Bondefanget          Kjell Aas

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.  Les mer