1. Jeg vil gjerne vite om er mulig å unngå husstøvmidd hjemme. Hvordan gjør jeg det i så fall?
2. Vi har barn med astma og det er påvist allergi mot støvmidd. Hvordan blir jeg kvitt støvmidd? Har hørt de kan fryses bort ute i kulda?
Ad 1) Hovedpoenget er å gjøre miljøet så ugunstig som mulig for midden! Husstøvmidd (D. pteronyssinus) trenger fuktighet, varme, mat (hudflak) og tekstiler (til å gjemme seg i). De lever i tepper når det er fuktighet nok, 50-75% relativ fuktighet, men dør etter lengre perioder med fuktighet under 50%, slik de fleste norske hjem har om vinteren. Bruk derfor ikke luftfukter hvis det er tepper og mye tekstiler i møbleringen. Luft sengetøyet om morgenen, så sengen tørker. Svært viktig for småbarn som kan bli fuktige i vognen under for varm dyne! Husk renholdet! Ha mest mulig glatte og renholdsvennlige overflater. Glem ikke at også kjæledyr, og spesielt der de oppholder seg mye, er gode yngleplasser for støvmidd. Heldigvis ser det ut til at støvmidd nå ikke er så utbredt i Norge som lenger syd i Europa, delvis på grunn av tørr luft inne om vinteren.
Ad 2) Har barnet fått påvist allergi mot husstøvmidd, gjelder det å bli kvitt midden og ikke minst deres avføring, som er det kraftigste allergenet. Vask alt sengetøy på 60 grader C! Unngå bruk av saueskinn, der midden lett utvikler seg. Ta ut eventuelle tepper i snøen når det er kaldt, og bank godt mens teppet har luven ned. Kulden gjør at midden blir ubevegelig og en del av middene og avføringen deres havn er i snøen. Midden dør ikke av dette! De dør i fryseboksen (under -17 grader C), men det gjør ikke eggene deres, så hvis det blir varmt og fuktig, utvikler det seg nye midd inne i varmen! I bolig for middallergikere skal det aldri være heldekkende tepper og helst ikke andre tepper, mye tekstiler og tekstilmøbler. Hold luftfuktigheten om vinteren under 50% relativ luftfuktighet! Sengetøyet til barnet må ha middtett trekk (det har nå mange kvalitetsdyner og puter, også med dun og fjær) og luftes hver morgen så det holdes tørt!
Norges astma- og allergiforbund (Naaf) kan også gi flere råd! (www.naaf.no).
Les mer om husstøvmidd i de utdragene vi har laget basert på en grundig oversiktsartikkel av Miller og medarbeidere i 2018. Her er det også henvisninger til forskningsartikler: Støvmiddens overlevelse